Project Description

L’Olivera

VEURE CATÀLEG (PDF)

Can Calopa

A banda de Vallbona de les Monges (Urgell, Lleida), L’Olivera també és present a Barcelona. Concretament, al parc Natural de Collserola. Des de l’1 d’abril del 2010, L’Olivera s’encarrega de la gestió de la finca que l’Ajuntament de Barcelona té a Can Calopa de Dalt, així com del funcionament de totes les seves dependències i equipaments.

Treballem i gestionem les 3 hectàrees de vinya de la finca i, al celler de la masia de Can Calopa, elaborem el vi “Vinyes de Barcelona”, l’únic vi que es produeix a la ciutat. Un vi que inicialment naixia per ser el vi institucional de l’Ajuntament de Barcelona però que, des del 2016, hem començat a comercialitzar per fer arribar a tothom aquest projecte vinícola que reivindica l’agricultura periurbana i planteja una mirada moderna a la recuperació de l’activitat agrícola lligada a les grans ciutats.

El projecte endegat per L’Olivera a la masia Can Calopa de Dalt reprodueix el projecte social de Vallbona de les Monges, amb una llar residència i un Centre Especial de Treball (CET) que dóna feina a 20 joves en risc d’exclusió social i/o discapacitat intel·lectual.

Amb el temps, però, hem anat ampliant horitzons com a Centre Especial de Treball i hem assumit noves feines com, per exemple, treballar les vinyes del Parc Agrari de Sabadell i elaborar-ne el vi. Arraona és el nom d’aquest vi que reivindica també el passat vitivinícola de la ciutat.

L’Olivera

olivera.org

Des dels seus inicis l’eix social està en el nucli del projecte. Junt a les activitats productives i d’integració laboral, duem a terme activitats socials amb la població amb què treballem, fonamentalment persones amb discapacitat psíquica, especialment aquelles en situacions socials més desfavorides. Aquestes persones formen part de la cooperativa com tothom i poden esdevenir socis de ple dret si així ho desitgen.

Comptem també amb un servei de teràpia ocupacional des de l’any 2000. En aquest grup de vuit persones fem activitats d’habilitats personals i socials i teràpia laboral (hort, manteniment de l’entorn, etc.).

Igualment, tenim una llar-residència en règim permanent, oberta tot l’any, amb capacitat per a setze persones. És una edificació de l’any 2004 on hi treballen set persones.

Un altre pas endavant en l’acció social de la cooperativa va ser la constitució de la Fundació L’Olivera, fruit d’aquests 31 anys d’història, de la consolidació del projecte productiu i de les noves demandes socials que s’han anat plantejant. L’assemblea general de socis de la cooperativa d’abril de 2003 va decidir crear, junt a la pròpia cooperativa, la Fundació, com a instrument que garantís l’acció de l’entitat en el temps i promogués noves iniciatives per a la integració social i laboral de persones amb discapacitat o risc d’exclusió social en el món rural. Fins el dia d’avui, la Fundació ha col·laborat en el finançament de l’acabament de les obres de la llar-residència i en la compra d’una furgoneta adaptada.

La Fundació s’encarrega igualment de gestionar el 0,7% de la facturació de la cooperativa, que es dedica a projectes socials del 3r o 4t món amb els que L’Olivera té algun contacte directe. Els anys 2008, 2009 i 2010 aquest 0,7% anirà dedicat a la construcció d’un pavelló de l’escola El Mina per a discapacitats sensorials a Nouakchott (Mauritània).